Harjoitteluhaku on nyt auki, ruoka- ja puhtauspalvelualan opiskelija, tule meille harjoitteluun!

Hakulomake

Oppisopimuskoulutus

Tervetuloa tekemään merkityksellistä työtä helsinkiläisille!

Kiinnostaako oppisopimuskoulutus?

Meiltä valmistuu moniosaajia! Oppisopimuksen jälkeen sinulla on loistava mahdollisuus työllistyä meille ja jatkaa uraasi ruoka- ja puhtauspalvelutehtävissä. Toimimme helsinkiläisissä kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, palvelutaloissa, seniorikeskuksissa sekä niissä olevissa lounasravintoloissa.

Mitä oppisopimuskoulutus sisältää?

Opiskelija

Kuva: Maija Astikainen

Oppisopimus on vuoden määräaikainen työsuhde, jonka aikana opiskelet ja suoritat meillä työn ohessa seuraavat ammatilliset tutkinnon osat:

  • ruokapalvelutoiminnot
  • palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
  • oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut

Oppisopimuksen aikana osallistut monipuolisesti päivittäiseen toimintaamme, kuten aamiais- ja välipalatuotteiden sekä salaattien ja lisäkkeiden valmistukseen, ruoan kuumennukseen, jakeluun ja esillepanoon, astiahuoltoon sekä päiväkodin ylläpitosiivoustehtäviin.

Kenelle oppisopimuskoulutus on suunnattu?

Oppisopimuskoulutus toteutetaan Helsingin kaupungin työllistämismäärärahoilla, jonka vuoksi koulutukseen valitun henkilön tulee olla helsinkiläinen työtön työnhakija ja oikeutettu TE-toimiston myöntämään palkkatukeen. Ennen työn aloittamista on valituksi tulleen henkilön esitettävä hyväksytty työterveyshuollon antama työhöntulotarkastuslausunto ja rikosrekisteriote.

Toivomme oppisopimusopiskelijoiltamme sitoutumista opiskeluun, tietoteknisiä perustaitoja, hyvää terveyttä ja valmiutta tehdä fyysistä työtä sekä vähintään tyydyttävää suomen kielen taitoa. Eduksi katsomme aikaisemman kokemuksen keittiö- tai puhtauspalvelualalta sekä suoritetun hygieniapassin.

Uratarinoita – oppisopimuksella osaajaksi

Työllistämme Palvelukeskuksessa vuosittain useamman uuden työntekijän palkkatuella oppisopimusperusteiseen työsuhteeseen. Oppisopimuspolun kautta meille taloon tulleita ammattilaisia ovat muun muassa Sanna Pihlaja ja Lalmi Essed. Lue alta Sannan ja Lalmin kokemuksia oppisopimuskoulutuksesta!

Sanna, kerro miten päädyit aikanaan hakeutumaan meille oppisopimustyöntekijäksi ja mikä sinua kiinnosti ruokapalvelualan tehtävissä?

”Löysin TE-toimiston sivuilta Palvelukeskuksen silloin järjestämän keittiö- ja siivousalan rekrytoivan koulutuksen, johon hain ja pääsin mukaan. Olen aina viihtynyt keittiössä, niin olin innoissani kokeilemassa koulutusta. Koulutus kesti viisi kuukautta, ja suoritin sen aikana ravitsemukseen liittyvän tutkinnon osan ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta. Kiinnostuin koulutuksen aikana enemmän tästä alasta ja päätin hakea sen jälkeen oppisopimuskoulutukseen suorittamaan tutkinnon loppuun.”

Millaisia kokemuksia sinulle jäi oppisopimuksella opiskelusta?

”Oppisopimus oli minulle paras ratkaisu, koska en viihdy koulun penkillä ja opin mielestäni parhaiten työtä tekemällä. Iso plussa oli myös se, että sain palkkaa samanaikaisesti. Koin hieman haastavana opiskeluun liittyvien tehtävien teon kotona työpäivien jälkeen, mutta suoriuduin niistäkin hienosti.”

Missä toimipaikassa työskentelit oppisopimuksen aikana, ja miten opintosi etenivät?

”Aloitin työt Pukinmäenkaaren peruskoulussa, ja ensimmäinen vuosi meni oppiessa paljon uusia asioita. Vuoden harjoittelun jälkeen olin valmis ensimmäiseen näyttöviikkoon ja suoritin näytön lounasruokien valmistuksesta, jonka perään aloin harjoitella suurkeittiön ruokatuotantoa. Viimeisen kahvilapalvelut tutkinnon osan suoritin koronatilanteen takia koulun eli Stadin ammatti- ja aikuisopiston harjoituskahvilassa. Valmistuin lopulta kokiksi jopa muutaman kuukauden etuajassa.”

Mitä oppisopimuksella opiskelu mielestäsi edellyttää ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun miettii oppisopimuskoulutukseen hakeutumista?

”Opiskelu vaatii päättäväisyyttä ja halua oppia. Kannattaa huomioida omassa ajankäytössä se, että teet myös paljon vapaa-ajallasi koulutehtäviä, työssä oppimisen ja koulupäivien lisäksi.”

Työllistyit oppisopimuskoulutuksen jälkeen meille kokin tehtäviin. Mikä työssäsi on parasta, ja mikä sinua motivoi työssäsi?

”Parasta työssäni on, että jokainen päivä on erilainen ja saan tarjota maukasta kouluruokaa. Tyytyväiset asiakkaat ja halu oppia uutta motivoivat minua.”

– Sanna Pihlaja

Lalmi, miten päädyit aikanaan hakeutumaan Palvelukeskukseen oppisopimustyöntekijäksi? Mikä sinua kiinnosti juuri ruokapalvelualan tehtävissä?

”Osallistuin kurssille ja sieltä sain tietoa oppisopimuskoulutuksesta. Olen aiemmin kouluttautunut ravintolakokiksi. ”

Kerro, millaisia kokemuksia sinulla on oppisopimuksella opiskelusta? Voit kertoa myös esim. oppisopimuksen hyvistä puolista ja toisaalta myös niistä asioista, jotka tuntuivat haastavilta.

”Oppisopimuksen avulla oppii paljon. Sain olla paljon keittiössä ja oppia asioita käytännössä. Ravintolakokin ja suurkeittiökokin tehtävissä on aika paljon eroja. Suurkeittiössä tuotamme yli 400 annosta päivittäin.”

Miten työpaikalla oppiminen sujui; minkälaista oli oppia uusia tehtäviä käytännön työelämässä? Missä toimipaikassa työskentelit? Voit kertoa esim. millaisista tehtävistä aloititte ja miten oppiminen siitä eteenpäin eteni, pääsitkö työskentelemään eri toimipaikoissa jne.

”Oppiminen suju hyvin. Minulla oli hyvä perehdyttäjä sekä esihenkilö. Tuntui hyvältä oppia uusia asioita ja ymmärtää ruuanlaittoa uudesta näkökulmasta. Oppisopimuksen aikana sain työskennellä sekä koulujen että päiväkotien keittiöissä. Tehtävät olivat erilaisia ja tästä johtuen opin paljon asioita.”

Mitä oppisopimuksella opiskelu sinun mielestäsi vaatii/edellyttää uudelta työntekijältä? Kenelle se sopii, tai mitä sinun mielestäsi kannattaa ottaa huomioon, kun henkilö miettii oppisopimuksella kouluttautumista?

”Oppisopimus ei edellytä kovinkaan paljoa, jos pitää ruuanlaitoista. Oppisopimus sopii kaikille jotka haluavat tehdä ruokaa. Oppisopimus on myös taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Työllistyit oppisopimuksen jälkeen meille kokin tehtäviin. Mikä työssäsi on parasta? Mikä sinua motivoi työssäsi?

”Työllistyin heti oppisopimuksen jälkeen kokkina. Parasta työssäni on työkaverit, teemme hyvää yhteistyötä.”

Lalmi Essed

Kuulostaako sinun työpaikaltasi? Katso avoimet työpaikat

#Palvelukeskushelsinki #parastayhdessä #stadilladuunissa