Palvelukeskus Helsinki is an enterprise of the City of Helsinki, producing versatile services, such as food, sanitation, telephone and wellbeing services, as well as technical solutions for supporting living at home. We currently have approximately 1,500 employees who work in around 500 different locations around Helsinki.
Employee benefits
In addition to the stability of the largest employer in Finland, the City of Helsinki offers comprehensive benefits to support your wellbeing. You can read more about the employee benefits below.
The Epassi Flex benefit includes a sports and culture benefit and a commuting benefit (up to €550 per calendar year, depending on the length of employment)
With the lunch benefit, you can eat lunch at a subsidised price in a restaurant of your choice, as long as the restaurant accepts Epassi as a payment method.
City bikes are available free of charge in the Helsinki and Espoo areas throughout the season from April to October.
Holiday benefits: life is not just about work, which is why we offer good holiday benefits as well. Depending on your work experience, you will receive up to 38 days off, in addition to which Saturdays are not counted as holidays, for example.
Versatile leisure activities and a recreational island for the City’s employees.
Personnel Fund: free-of-charge banking services for employees with more than 6 months’ service.
A dedicated day at the Linnanmäki amusement park for employees and their families.
Telephone and travel services
Among other things, we are responsible for conveying the City’s exchange calls and call-back services for health centres, and act as the City’s internal expert and consultant for telephone systems and applications. Together with our contracted suppliers, we also develop mobile solutions and increasingly smooth processes using software robotics, for example.
Our customer service centre for the Helsinki Transport Service is responsible for organising approximately 70,000 trips per month for customers in the social and health sector.
Food and sanitation services
We provide a wide range of food and sanitation services to the City of Helsinki divisions and enterprises, enabling more than 100,000 Helsinki residents to enjoy a meal every day. We operate in schools, daycare centres, senior centres, hospitals, and our food production facility in Pakkala, Vantaa.
Care services
We provide care services where we work together to ensure that every client gets the help they need, remotely or on-site, around the clock. We mainly employ practical nurses and registered nurses in a variety of care roles: remote care, as well as safety phone services and mobile nurse services, where help is taken to the client’s home.
For students
You don’t need to wait until after graduation to start your career path, as we have options for you even before you graduate. We offer several internships for students every year, as well as apprenticeships for future professionals interested in food services and the sanitation sector. We always announce upcoming apprenticeship vacancies on the page hel.fi/en/open-jobs!
In addition, we provide many kinds of opportunities for university students to do an internship or a thesis – e.g. in HR, sustainability or production planning and control.
This is how we recruit
Read more about our recruitment practices and the application process.
Itsenäisyyspäivän 6.12. kunniaksi kouluissa ja päiväkodeissa syötiin tänään juhla-ateria: Naudanliha-juurespataa, luomutofua pippurikastikkeessa, perunasosetta, salaattia sekä jälkiruoaksi marjapiirakkaa ja vaniljavaahtoa.
Itsenäisyyspäivän juhla-ateria tarjoillaan lauantaina myös hoitoalan asumisyksiköissä ja sairaaloissa sekä osassa seniorikeskusten lounas- ja henkilöstöravintoloista, joissa nautitaan lounaalla perinteistä karjalanpaistia juureksilla.
Tänään 1.12. juhlistamme puhtauspäivää! ✨💚 Meidän puhtausalan ammattilaisemme työskentelevät päiväkodeissa ja osa myös kouluissa ja hoitoalan kohteissa pitäen huolta, että ympäristö pysyy siistinä ja viihtyisänä joka päivä.💚✨
Esimerkiksi päiväkodeissa arki on täynnä vauhtia, leikkiä ja ulkoilua. Puhtausalan ammattilaiset työskentelevät usein taustalla ja huomaamattomasti, mutta heidän tärkeällä työllään varmistetaan, että päiväkodin arki rullaa:
💚Että eteiset eivät ole täynnä hiekkaa ja kuraa
💚Että itsenäisesti syömään harjoittelun jälkeen ruokailutilat ovat taas levon jälkeen puhtaat.
💚Ei haittaa, jos askartelussa tulee sotkua, palvelutyöntekijä on näissäkin tilanteissa apuna ja huolehtii tilojen viihtyisyydestä.
Muistetaan siis erityisesti tänään ja vaikka joka päivä kiittää sitä arjen sankaria, joka omalla työpanoksellaan tekee meidän olostamme ja ympäristöstämme mukavan 💚✨.
❤️Tällä viikolla on nautittu pikkujoulutunnelmasta, syöty vatsat täyteen puuroa ja nähty pieniä tonttujakin useissa kouluissa ja päiväkodeissa. Sieltä se joulu taas hiljalleen hiipii🎄🥰. Ihanaa joulun odotusta ja marraskuun viimeistä viikonloppua ❤️
Upeita uutisia🤩! Koulujen hävikkiohjaajamme Marjo Niskanen on valittu arvostetun PRO-kilpailun tuomaristoon! Itsekin PRO-palkitulle Marjolle tulevien Horeca-alan huippuosaajien tuomarointi on kunnia asia.
"Kutsu tuomaristoon oli itselleni iso yllätys ja suuri kunnia! Pro-palkittavan tärkein ominaisuus on minusta rakkaus työtään kohtaan, jonka tulisi näkyä myös ulospäin. Ainakin tähän tulen kiinnittämään ehdokkaissa huomiota. Odotan että pääsemme tammikuussa julkistamaan ja juhlistamaan uusia PRO-voittajia!"
Paljon onnea kutsusta PRO-tuomaristoon Marjolle ja tsemppiä tärkeään työhön 🤗.
Eilen vierailimme viestinnän, vastuullisuuden ja keskuskeittiöhankkeen tiimoilta tutustumassa @pirkanmaanvoimia'an ja Voimian Padan toimintaan. Oli ilo kuulla keskuskeittiön alkutaipaleesta ja hyvistä käytännöistä sekä matkan varrella saaduista opeista.
Kiitos vielä kerran, että saimme tulla vierailulle ja ensi vuonna jatketaan🤗!
Tänään vietetään lapsen oikeuksien päivää 🧒🙌! Meneillään olevan lapsen oikeuksien viikon teema on tänä vuonna lapsen oikeus tulla kuulluksi.
Meille on tärkeää, että lapset, päiväkoti-ikäiset ja oppilaat, jotka ruokailevat palveluissamme kouluissa ja päiväkodeissa, tulevat kuulluksi esimerkiksi ruokapalvelujemme kehittämisessä🥘 .
Siksi:
🧏Kysymme oppilailta ja päiväkoti-ikäisiltä säännöllisesti tyytyväisyyttä ruokapalveluihimme kyselyllä. Päiväkoti-ikäiset voivat vastata kyselyyn yhdessä huoltajansa kanssa.
🧏Selvitämme vuosittain lasten suosikkiruokia sekä ruokia, joista lapset eivät pidä. Suosikkiruokia tarjoamme ruokalistallamme säännöllisesti ja lisäksi ne ovat tarjolla vuosittain toiveruokaviikolla. Vähiten peukkuja saaneita ruokia kehitetään tai ne voidaan poistaa ruokalistalta jopa kokonaan.
🧏Kysymme kouluruoasta palautetta kiertävillä pikapalautelaitteilla heti ruokailun päätteeksi. Laitteet kiertävät vuoden aikana jokaisessa peruskoulussa, joissa valmistamme ruokaa.
🧏Osallistamme oppilaita makuraateihin, joissa he voivat arvioida esimerkiksi tulevia kouluruokia tai teemaviikon ruokia. Oppilaiden palautteet vaikuttavat siihen, miten kehitämme ruokia eteenpäin tai mitkä ruoat päätyvät ruokalistalle.